15-åring har samlag med 13-åring- inget brott

15-åring har samlag med 13-åring- inget brott

En 15-årig pojke och en 13-årig flicka inledde under hösten 2012 ett kärleksförhållande och hade i vart fall ett frivilligt samlag med varandra. Förhållandet avslutades då flickans föräldrar fick kännedom om förhållandet.

Lite senare inledde en annan 15-årig pojke och flickan ett kärleksförhållande med varandra och hade fyra frivilliga samlag med varandra. Även detta förhållande avslutades när föräldrarna fick kännedom om förhållandet.

Båda pojkarna gick, under den tid de hade förhållandet med flickan, i nian och flickan gick i sjuan i samma skola. Båda pojkarna kände således till att flickan var under 15 år och att det är förbjudet att ha samlag med någon som är underårig. Flickan hade inte ”uttryckt någon motvilja” mot de sexuella handlingarna och hade inte uppfattat dem som övergrepp.

Båda pojkarna åtalades. Tingsrätten ansåg att brotten var ”mindre allvarliga” och att pojkarna därmed inte skulle dömas för våldtäkt mot barn. Istället dömdes de för sexuellt utnyttjande av barn till ungdomstjänst. Tingsrätten pekade särskilt på att flickan, under hösten 2012, nyligen hade fyllt 13 år och var långt ifrån åldern för sexuell självbestämmande.

En av pojkarna överklagade domen till hovrätten. Den pojken hade precis fyllt 15 år vid gärningstillfället och enligt en utredning som presenterades för hovrätten, hade pojken varit sen i puberteten och var ”omogen och barnslig för sin ålder”. Hovrätten fann således att även om det var nästan två år mellan flickan och pojken så var skillnaden i mognad och utveckling inte så stor och därför kunde den sk ansvarsfrihetsregeln tillämpas . Hovrätten upphävde således tingsrättens dom och friade pojken.