Berusade och sovande kvinnor och barn

Berusade och sovande kvinnor och barn

Utomhus, på en parkbänk, våldtog två män en berusad 14-årig flicka. Den ena mannen, 16 år, dömdes till ungdomsvård för medhjälp till våldtäkt mot barn. Den andra mannen, 18 år, dömdes för våldtäkt mot barn (samt en del andra brott) till fängelse i ett år och tio månader. Flickan tillerkändes ett skadestånd på 110 000 kr.

Ett annat fall utnyttjade en 19-årig man en flicka som pga sömn och berusning befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd och han dömdes för sexuellt utnyttjande av barn till villkorlig dom förenad med samhällstjänst om 140 timmar. Flickan tillerkändes ett skadestånd om 40 000 kr. Samma 19-åring blev också åtalad för att, han när han sov över hos några vänner, delade madrass med en annan 14-årig flicka och under natten, när hon sov, penetrerade henne analt med något som hon inte klart kunde säga vad det var. Mannen påstod att han hade tillfredsställt flickan sexuellt och eventuellt ”råkat” komma åt henne på det sätt hon påstod. En läkarundersökning kunde inte styrka flickans berättelse. Domstolen fann, hör och häpna (!), att ”flickan som tidigare blivit utsatt för våldtäkt kunde ha misstagit sig eller rent av överdrivit sin berättelse”. Mannen frikändes.

I ytterligare ett fall, träffade en man en kvinna, som han tidigare inte kände, på en parkbänk och han bjöd henne på sprit. Enligt kvinnans berättelse ”tuppade hon av” av spriten. Från en balkong i närheten såg ett vittne hur mannen stoppade sin hand innanför den medvetslösa kvinnans tröja och slickade på hennes bröst. Vittnet rusade ut till bänken och väckte kvinnan som, naturligtvis, blev mycket upprörd. Mannen dömdes för sexuellt ofredande till skyddstillsyn förenat med föreskrift om att följa en alkoholavvänjande behandling. Kvinnan tillerkändes 8 000 kr i skadestånd.

Jag har träffat många kvinnor som blivit utnyttjade när de, som de uppfattar det, bara skulle dela säng och sova med någon man, eller när de blivit berusade och hamnat i någons säng. Det är naturligtvis alltid svårt att bevisa att brott har begåtts och det är mycket sällan det finns någon bevisning- inte alla har sådan tur att brottet upptäcks av någon som står på en balkong i närheten!