Sms-konversation starkt bevisvärde i våldtäktsmål

Sms-konversation starkt bevisvärde i våldtäktsmål

En 20-årig man och en 14-årig flicka hade en relation under hösten 2010 och våren 2011. Hösten 2012 gjorde flickan en polisanmälan och uppgav att mannen en gång tvingat henne till upprepat oralt samlag och vid ett annat tillfälle hållit fast henne och våldtagit henne analt. Mannen bestred anklagelserna.

Domstolen fann att flickan var mer trovärdig än mannen. Dessutom fanns det stödbevisning dels i form av vittnen och dels i form av en sms-konversation, som ägt rum kort tid före polisanmälan, i vilken flickan hade konfronterat mannen med anklagelserna. Domstolen fann att sms-konversationen var mycket starkt stödbevisning som styrkte flickans berättelse.

Anledningen till att flickan hade dröjt så länge med att göra polisanmälan var att hon skämdes över det som hänt och dessutom för att hon fortfarande hade känslor för mannen.  Vidare kom det fram under rättegången att flickans mamma hade ringt till BRIS för att få råd om hur hon skulle hjälpa sin dotter och hon hade då fått rådet att inte göra en polisanmälan förrän dottern var redo för det.  Domstolen ansåg att flickans förklaring kunde förstås särskilt som hon var så ung.

Mannen dömdes till fyra års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt (avseende den anala våldtäkten). Flickan tillerkändes ett skadestånd på 185 000 kr.