Ännu en sömngångare frias för våldtäkt

Ännu en sömngångare frias för våldtäkt

En kvinna och två bröder sov över på ett loft i en stuga med ”en armslängds avstånd” mellan sig. De hade alla druckit alkohol men inte i några stora mängder.

På natten vaknade kvinnan av att en av männen genomförde ett vaginalt samlag med henne och hon knuffade bort honom. Kvinnan gick ner från loftet och mannen följde efter henne. Enligt kvinnan var han mycket skärrad och bad om ursäkt och hävdade att han hade utfört handlingen i sömnen.

I domstolen vittnade en professor om att det är full möjligt att i sovande tillstånd inleda och genomföra ett samlag under de omständigheter som varit för handen i det nu aktuella målet. Det faktum att mannen, när han la sig på efternatten, hade sömnbrist och att han hade druckit alkohol ökade, enligt professorn, risken för sömngångarbeteende. Denne man hade tidigare ”drabbats” av sömngångarbeteende med sexuella inslag.

Domstolen fastslog således att mannen hade saknat uppsåt att våldta kvinnan och därför friades han.

Detta mål är inte det första målet där en man vinner framgång genom att hävda att han genomfört sexuella handlingar i sömnen. Det är säkert inte det sista heller.