Pappa döms för stämpling till mord

Pappa döms för stämpling till mord

För nästan fyra och ett halvt år sedan mördades en kvinna när hon öppnade sin dörr med sitt yngsta barn i famnen (knappt ett år). Hon sköts med tre skott och slogs sedan ihjäl med pistolen. Kvinnans tre äldre barn var hemma vid mordet. En man dömdes i tingsrätten för mordet men blev friad i hovrätten.
I en ny brottmålsrättegång har det nu framkommit att pappan till barnet som kvinnan höll i famnen hade försökt förmå den mannen som inte dömdes för mordet, att döda kvinnan, men att den mannen inte själv utförde mordet utan fick någon annan person att mörda kvinnan. Pappan till barnet hade beställt mordet i samband med en vårdnadstvist och därefter lämnat landet. Han häktades i sin frånvaro men kunde senare gripas.
Tingsrätten dömde pappan till 18 års fängelse och utvisning på livstid. Anledningen till att mannen inte dömdes till livstids fängelse var att han inte hade känt till de försvårande omständigheterna vid mordet såsom att kvinnan bar ett barn (hans barn) i famnen och att de andra tre barnen var hemma vid tillfället. Pappan förelades också att betala sammanlagt 300 000 kr i skadestånd.