Ringa misshandel när polis slår sin fru

Ringa misshandel när polis slår sin fru

En polis misshandlade sin hustru genom att knuffa henne och slå henne hårt med knuten näve på överarmen, vilket resulterade i ett stort blåmärke armen.

Upprinnelsen till misshandeln var att mannen precis hade fått reda på att hustrun hade en relation med deras barns idrottslärare och polisen hade därför ringt upp läraren för att ”prata ut” med honom. Just när polisen höll på att prata med läraren kom hustrun hem och insåg att maken höll på att prata med mannen som hon hade en relation med. Hon ropade med hög röst så att läraren skulle höra och sa åt honom att han skulle lägga på luren och därefter det uppstod en ”tumultartad” situation mellan kvinnan och polisen. Kvinnan lyckades filma en del av händelsen med sin mobil.

Under huvudförhandlingen vid tingsrätten försökte kvinnan tona ner allvaret i det som hänt och hävdade att hon hade fått blåmärket därför att hon hade, pga sina högklackade skor, tappat balansen och ramlat. Den film som kvinnan hade gett in som bevisning och även det som hon hade berättat för andra personer efter misshandeln styrkte dock att mannen hade knuffat och slagit henne.

Enligt praxis bedöms ett knytnävslag som misshandel av normalgraden, särskilt om våldet är riktat mot någon närstående i hemmet.

Tingsrätten fann dock att mannen hade utsatts för en provokation eftersom han precis fått reda på att hustrun varit otrogen och för att han uppfattade att hon tog parti för läraren eftersom hon skrek till honom att lägga på luren. Dessutom fann tingsrätten att händelseförloppet hade varit hastigt och att skadan var lindrig. Tingsrätten fann därför att misshandeln skulle betraktas som ringa. Mannen dömdes till böter, 80 dagsböter, och enligt uppgift skulle han inte förlora sitt arbete pga domen.