Våldtäkt av sovande kvinna

Våldtäkt av sovande kvinna

Enligt 2005 års lagstiftningen angående sexualbrott är det bl a att betrakta som våldtäkt om någon genomför ett samlag, eller därmed jämförlig handling (såsom t ex att sticka in fingrar i någons slida), genom att utnyttja att personen befinner sig i hjälplöst tillstånd pga t ex sömn eller berusning.

Om gärningsmannen upphör med våldtäkten när den utsatta/e vaknar och säger till gärningsmannen att sluta, om det inte förekommer våld eller hot och inte heller förnedrande eller förödmjukande inslag (utöver själva kränkningen av våldtäkten) ska våldtäkten bedömas som ”mindre grov”. Det innebär att det endast kan dömas till fyra års fängelse istället för till högst sex års fängelse som vid våldtäkt av normalgraden.

I detta fall skulle en ung kvinna sova över hos några vänner efter en fest. Det gjordes särskilda arrangemang för att hon skulle känna trygg i förhållande till den man som senare våldtog henne. Hon vaknade av smärta och insåg att gärningsmannen hade stuckit in sina fingrar i både hennes slida och anus. Hans slutade när hon skrek åt honom att sluta. Kvinnan var mycket upprörd vilket hennes vänner som befann sig i lägenheten vittnade om. Mannen dömdes till ett års fängelse för mindre grov våldtäkt och kvinnan tillerkändes ett skadestånd på 55 000 kr.