Manlig elev dömd för grovt förtal efter utnämning av ”Årets fuckgirl”

Manlig elev dömd för grovt förtal efter utnämning av ”Årets fuckgirl”

I måndags dömdes den elev som som utnämnt sin skolkamrat för ”årets fuckgirl” för grovt förtal vid Malmö tingsrätt. Kvinnan tillerkändes 10 000 kr i skadestånd avseende kränkning.

Den 19-årige mannen påstod att ”årets fuckgirl” skulle vara en positiv utnämning, som ett erkännande av att kvinnan var en ”populär tjej” eller ”killtjusare”. Tingsrätten delade inte denna uppfattning utan bedömde att det måste stå klart för alla människor, inklusive ungdomar, att uttrycket ”årets fuckgirl” har en stark negativ klang. Av tingsrättens domskäl utläses följande.

”Detta gäller även för ungdomar och i den sociala kontext som X och Y befunnit sig i. I det aktuella fallet har utnämningen dessutom förstärkts av en motivering som är mycket förnedrande och kränkande samt uppspelning av musik som knappast kan tolkas på annat sätt än att Y utmålas som lösaktig”.  

Domen utgör en viktig markering för alla kvinnor. En markering som torde vara självklar men som tyvärr inte är det. Har vi inte kommit längre sedan Metoo startade? Målet synliggör den sexism som präglar skolmiljön och som även normaliseras bland ungdomar. Skolpersonal behöver mer kompetens för att kunna hantera sexuella kränkningar och elever behöver lära sig vart gränsen går.

Vår förhoppning är att domen leder till förändringar i skolmiljön och att vi tar ett steg fram i rätt riktning. Detta tack vare att en kvinna sa ifrån och vågade/orkade ta kampen för sin, men även för andra kvinnors, skull.